0,00 €
Ostoskori Päivitä

Ei tuotteita

Royalkestot on ollut jo 10 vuotta herkkäihoisen asialla.


Verkkokauppaan on tehty runsaasti päivityksiä ja yhden sivun kassakin on nyt käytössä.

Jos kuitenkin huomaat epäkohdan, ilmoitathan asiasta, niin saadaan pikaisesti korjaukseen.

Täältä löydät kuvalliset ohjeet miten voit valmistaa taskullisen vaipan. Ohjeita voi soveltaa myös sisätäyttövaipan tekemiseen, valiten kankaat tarkoitukseen sopiviksi. Vastaan sähköpostissa mielelläni ompelua koskeviin kyselyihin ja annan ohjeita esimerkiksi kaavan muokkaamiseen. Pahoittelen kuvien laatua, ohje on aika vanha, mutta toimiva edelleen. 

Ompelun iloa kaikille!

1. TASKUVAIPPA

 

Leikkaa kaavan mukaan kankaasta tarvittavat osat.

1. ulkopintakappale kosteussulkukankaasta

2. sisäpintakappale esim. coolmaxia, mikrofleeceä, bambua yms.

3. tarranauha (pehmeämpi) eteen vähintään 2 cm kapeampi kuin vaipan etuosa

4. siipitarrat noin 2,5 cm levyiset

5. varaa kuminauhaa vajaa metri


Ompele pehmeä tarranauha kosteussulkukankaan yläosaan vähintään 2 cm päähän reunoista, kiinnitä tarvittaessa kokomerkki tarran alareunaan keskelle.


Yhdistä vaippakappaleet oikeat puolet vastakkain toisiinsa joko saumurilla tai ompelukoneen siksak tikillä. Työ sujuu helpommin jos kosteussulkukangas on alapuolella ja sisäpintakangas päällipuolella. Tällöin hieman nahkea kosteussulkukangas ei tartu paininjalkaan ja venytä saumoja eri tahtia.


Ompele siivekkeiden päät joko saumurilla tai ompelukoneella yhteen. (noin 7 cm pituinen sauma)


Huolittele yläosan kuminauhakuja saumurilla tai siksakilla, jos kangas on helposti purkautuva (fleeceä ei tarvitse huolitella)


Ompele kuminauha kolmipistesiksakilla tai tavallisella siksakilla kosteussulkukankaan puolelle, muista edestakaisin ommel alussa ja lopussa. Venytä kuminauhaa ommellessasi, mutta älä kiristä liikaa ettei neula katkea. Halutessasi voit ommella tukitikkauksen kuminauhan vasemmalle puolelle suoralla ompeleella. Tällöin siksak reuna ei näy kääntöpuolelle eikä aiheuta reikiä ajan kuluessa kosteussulkuun.

Vaipan yläreunan kuminauhakujan ompelu:

aseta kuminauhan pää kujataitoksen sisään ja ompele pääty kiinni kuminauhan päältä, muista edestakaisin ompelu tämä kohta on venytykselle altis. Kuminauha saa jäädä sentin pari näkyviin sauman vasemmalle puolelle.

Ompele pitkä sivu kuminauhakujaa suoralla ompeleella samalla ohjaten sormella kuminauhaa pois paininjalan alta. Kuvassa kuminauha kulkee sormien oikealla puolella. Ohjaa samalla nauhakujan kokoa, jotta se pysyy koko matkan saman kokoisena.

Katso että kuminauha on kujassa suorassa eikä kääntyneenä mutkalle sekä kuminauha on kujan pituinen ilman venytystä, oikaise tarvittaessa. Vedä nyt kuminauhaa noin 8 cm ulos kujasta ja ompele kuja kiinni samoin kuin toinenkin pää. Muista edestakaisin ompelu saumojen alussa ja lopussa. Leikkaa ylimääräinen kuminauha noin 2 cm päästä saumasta. Tee halutessasi nauhakuja myös sisäpinnan kankaalle.

Vaihtoehto 2 (älä tee tätä jos teit jo yllä olevan!)

Jos tämä tuntuu hankalalta, voit ommella kuminauhan ensin kujaläpälle kolmipistesiksakilla ja tehdä sen jälkeen vasta kujan yllä olevan mukasesti. Muista venyttää kuminauhaa kun kiinnität sitä kankaaseen tässä versiossa.

****

Ompele siivekkeen yläreuna kuvan mukaisesti. Ompeleen on hyvä ylittää kuminauhakujan ommel tai päättyä risteävään kohtaan. Tämä parantaa kestävyyttä venytykselle alttiissa kohdassa. Muista huolellinen edestakaisin ompelu alussa ja lopussa.


Huolittele yläreuna saumurilla tai siksak ompeella. Varo ettet katkaise ommelta saumurin leikkurilla.

Käännä työ ja ompele päälletikkaukset vaipan ympäri halutessasi. Päälletikkaus estää sisäpuolen kangasta tursuamasta ulkopuolelle ja ehkäisee ohivuotoja muodostaen vuotosuojan. Sisävaipoissa päälletikkaus ei ole välttämätön. Osa haluaa myös jättää taskuvaipoista päälletikkaukset pois, joten kokeile mikä toimii teillä parhaiten. Tikkaukset pystyy tekemään myös muuten valmiiseen vaippaan myöhemminkin.

Ompele siipitarrat siivekkeisiin. Uloimmaksi tulee koukkupuolen tarra ja sisäpuolelle voit laittaa pehmeää tarraa pesutarraksi halutessasi. Huomioi että tarrat tulevat toisiinsa nähden suoraan. Ompele koukkupuoli hitaasti, sillä se takertuu helposti ommellessa. Muista päätellä saumat edestakaisin ompeleella.

Valmista tuli. Tarvittaessa voit ommella palan pehmeää tarraa vaipan toisen siivekkeen päälle, jos vauva on hoikka. Näin pidennät vaipan käyttöikää.

Näillä ohjeilla pääset alkuun. Ompelutapoja on monia, ei ole sitä yhtä ainoaa ja oikeaa.

Ohjeiden kopiointi on sallittu yksityiskäyttöön. Kaikenlainen kaupallinen käyttö on kielletty.